(c)2011

Аграризмът като модерност в Европа през ХХ век. Златната епоха на селячеството

   Книги ► Изкуство ► Културология ► 
Аграризмът като модерност в Европа през ХХ век. Златната епоха на селячеството
Aвтор: Александър Тошков
Издателство: Парадигма
Година: 2022
ISBN: 9789543264872
Корица: мека
Страници: 328
Цена: 23.00 лв.  19.55 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
Докато съветският комунизъм и връзката му с модерността са широко изследвани, аграрният експеримент в Източна Европа е изместен в периферията на историческия анализ. В това сравнително изследване Александър Тошков разкрива историята на аграризма след Първата световна война и изследва мястото му като алтернативна модерност на капитализма и комунизма.

Опирайки се на богат архивен материал, тази книга изследва транснационалните връзки между парадигматичните случаи на България, Югославия и Чехословакия, както и Международното аграрно бюро в Прага, разкривайки противоречия и премълчавания в интерпретациите на аграризма. В допълнение, тя използва микроисторически подход, за да представи новаторска теоретична рамка, която добавя към разбирането ни за национализма, политическата корупция и субалтерните изследвания.

Това изследване убедително възстановява междувоенния аграризъм на полагащото му се място като едно от най-оригиналните и значими политически течения в Европа на 20-ти век.

***

Александър Тошков е асистент в Евро-средиземноморския университет в град Фес, Мароко и хоноруван преподавател в Центъра за европейски, руски и евразийски изследвания към Университета на Торонто.

Александър Тошков възстановява аграрните движения в Източна Европа в историята, като умело и вещо показва как тяхната радикална и далновидна визия за модерността прекроява следвоенната политика и принуждава опонентите им отдясно и отляво да реагират. Тази книга кардинално променя нашето разбиране за потенциала, който има аграрната политика след Първата световна война и как реакцията срещу аграризма лежи в основата на историята на периода между двете войни.

- Даниел Брет, преподавател по социални и политически науки, Университетски колеж в Лондон, Великобритания

Аграризмът представлява една от най-сериозните алтернативи за демократично, мирно и справедливо развитие в Европа в началото на 20-ти век. Живото изложение на Александър Тошков предлага завладяващ анализ на селските партии, представяйки ги като възможност; смазана от враждебни сили. Неговият уникален, сравнителен подход прави книгата задължително четиво за всеки, който се интересува от съвременната политическа история на региона.

- Улф Брунбауер, Институт „Лайбниц* за изследвания на Източна и Югоизточна Европа, Университет на Регенсбург, Германия
 
Общи условия