(c)2011

Из Беломорието и Македония

   Книги ► Публицистика и политика ► Публицистика ► 
Из Беломорието и Македония
Aвтор: Андрей Тошев
Издателство: Еделвайс
Година: 2022
ISBN: 9786197186765
Корица: мека
Страници: 172
Цена: 14.00 лв.  12.60 лв. (Отстъпка -10%)

Добави в количка
 
Две пътувания на Андрей Тошев през Беломорието и Македония след тяхното присъединяване към Царство България през април 1941 г.

Посещавайки десетки градове, той описва не само конкретните си преживявания и впечатления от тях, но и дава историческа и етнографска справка за различните населени места, която доказва българския им характер. Валидни и днес са обстоятелствата, които карат Андрей Тошев да напише тази книга – „предназначена предимно за нашето младо поколение, особено онова от Македония, което имà нещастието да расте всред заблужденията и гнета на чужди властници.“

Андрей Тошев е учен – ботаник, академик на БАН, дипломат и български министър-председател през 1935 г. Роден е в Стара Загора, но родът му произлиза от Битолско, Македония. Поради тази причина неговият живот и обществена дейност са тясно свързани със съдбата на българите в откъснатите от родината земи. Андрей Тошев е сподвижник на дейците на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и за няколко години е учител в солунската мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. По това време, заедно с Васил Кънчов, Димитър Матов и Дамян Груев, с които се сближава, издават списание „Книжици за прочит“.

След 1919 г. Андрей Тошев се отдава главно на публицистична дейност. Изпод перото му излизат редица изследвания по балканските взаимоотношения, сред които могат да се посочат „Поглед върху икономическото положение на Сърбия“, „Балканските войни“ – т. І и II, „Сръбско-българската разпра“, „България и нейните съседи“ и огромен брой статии по политически и културни теми и по естествени науки.
 
Общи условия