(c)2011

По заповед на Хитлер в тила на врага

   Книги ► Научна литература ► История ► обща световна история ► 
По заповед на Хитлер в тила на врага
актуално

Aвтор: Хаген Бергер
Издателство: Прозорец
Година: 2022
ISBN: 9786192432065
Корица: мека
Страници: 203
Цена: 15.00 лв.  13.95 лв. (Отстъпка -7%)

Добави в количка
 
Валтер Гирг е един от най-успешните и известни офицери от германските спецчасти под командването на Ото Скорцени през Втората световна война. Спомените му съдържат уникална и вълнуваща информация за създаването, организационните структури и методите на обучение на бойците от германските специални сили, както и неизвестна досега фактология за бойните действия. Но има и шокиращи случаи на бездействие – докато Съюзниците десантират в Нормандия, германски командоси се снимат като статисти в масовката на пропаганден игрален филм...

Когато през лятото на 1944 г. мащабната офанзива на Червената армия води до гигантски пробив в германската отбрана, Хитлер възлага на Гирг строго секретна мисия – начело на група бойци в униформи на противника да проникне в Карпатите, вече завзети от Съветската армия, организирайки нелегална мрежа за съпротива. През 1945 г.

Гирг отново получава заповед да ръководи бойци в смъртоносна мисия – в съветски униформи и с танкове Т-34 те се сражават шест седмици в Западна Прусия и Померания в тила на настъпващите съветски войски.

За тези операции Гирг става първият офицер от спецчастите, награден с Рицарски кръст с Дъбови листа.

През последните дни на войната Гирг е пленен от американците в т. нар. Алпийска крепост. Строго секретни доскоро документи на ЦРУ разкриват, че след 1945 г. Валтер Гирг работи за сигурността на ФРГ, където американски контраразузнавачи и агенти на Организацията Гелен (BND) се сблъскват с шпионите на КГБ и ГДР.
 
Общи условия