(c)2011

Балканска Европа от 1945 до наши дни

   Книги ► Научна литература ► История ► нова и най-нова история ► 
Балканска Европа от 1945 до наши дни
Aвтор: Бернар Лори
Издателство: Колибри
Година: 2005
ISBN: 9545294167
Корица: мека
Страници: 198
Цена: 12.00 лв.  10.20 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
Казват, че Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да консумират. Ако „произвеждане на история" означава мултиплициране на преврати,
революции, войни, нашествия, изселвания и т.н., то под „консумиране на история" се разбира да прекрачиш отвъд личното или семейно преживяване, като превърнеш грубата материя на паметта В исторически дискурс.

От XIX век насам балканските историци действат не толкова като учени, колкото като национални апологети, които системно се стремят да доказват правото дело на своя народ през вековете. Политическите перипетии често им налагат официалната историческа трактовка. Художниците и творците, подобно на историците, също са мобилизирани в защита на националната кауза.

По наше дълбоко убеждение, историкът, който работи обективно и хладнокръвно независимо от естеството на фактите допринася за делото на разбирателството, тоест на мира. Настоящият труд с всичките си несъвършенства се стреми да допринесе за отправянето на по-безпристрастен и по-братски поглед към балканска Европа.

 
Общи условия