(c)2011

Трите първи: Ким Мьонсун, На Хесок и Ким Уонджу. Формиране на корейската женска литература в началото на ХХ век

   Книги ► Художествена литература ► Български автори ► Други ► 
Трите първи: Ким Мьонсун, На Хесок и Ким Уонджу. Формиране на корейската женска литература в началото на ХХ век
Aвтор: Цветелина Андреева
Издателство: Изток Запад
Година: 2021
ISBN: 9786190109174
Корица: мека
Страници: 208
Цена: 12.00 лв.  10.20 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
Днес Южна Корея е символ на модерността и иновативността, но само допреди няколко десетилетия строгите норми на традиционното общество са стискали в здравите си рамки образованието, културата и всички сфери на междучовешките отношения. Жената трудно е можела да излезе извън пределите на дома и да потърси реализация на мечтите си или пък израз на талантите си. Литературата е била писана основно от мъже, а темите на произведенията са повтаряли минали мотиви, наложени във времето като класически.
Книгата, която читателят държи в ръце, представя трите авторки, поставили основата на съвременната женска литература на Корейския полуостров. Те тръгват смело срещу стигмата – отхвърляни от близките си, потискани от околните, неразбирани в творческите кръгове. Борбата им за свобода на перото е бунт срещу всичко и всички, съпротива срещу установения през вековете строй, плуване срещу мощното течение на социалния ред. Плащайки кървава цена за каузата си, ПЪРВИТЕ ТРИ оставят своята трайна следа в общество, в което и до днес е трудно да си различен.
Доц. д-р Ирина Сотирова

***

Цветелина Андреева защитава докторска степен в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ през 2019 г., а от 2016 г. е хоноруван преподавател в катедра „Кореистика“. Назначена е за Изследовател в същия университет. Образованието ѝ включва специализация в Република Корея и участие в две международни обучения. Участва в университетски, национални и международни конференции. Научните ѝ интереси са в областта на съвременното корейско общество и социокултурната роля на жените в Корея.
 
Общи условия