(c)2011

Сборник нелитературни думи и изрази от Брезник, Брезнишко и Граово

   Книги ► Художествена литература ► Български автори ► Други ► 
Сборник нелитературни думи и изрази от Брезник, Брезнишко и Граово
Aвтор: Йосиф Радоев
Издателство: Парадигма
Година: 2021
ISBN: 9789543264476
Корица: мека
Страници: 162
Цена: 18.00 лв.  15.30 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
В продължение на 53 години Йосиф Радоев старателно събира и записва диалектни нелитературни думи от Брезник, Брезнишко и Граово, с ясната цел един ден те да бъдат издадени и предадени на идните поколения.

В настоящия труд са поместени 2380 думи, типични за говора на граовци, като не са спестени и някои циничните такива.

Поради това, че „Граовци са известни със своите шеги и закачки, както и с ненадминатите по точност и острота сравнения. Даже има един израз — граовски музаверджия“ книгата съдържа и разнообразни сравнения, шеговити разказчкета, шеговита народна поезия както и „абсурдни и трудно преводими изречения“.

-------------
Йосиф Радоев е роден през 1954 г. в гр. Брезник. През 1978 г. завършва специалност „Стенопис“ във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. През 1984 г. завършва факултативен курс по китайски език в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

През 1992 г. завършва курс по китайска калиграфия при г-н Пан Джъчан. Твори в областта на китайската класическа живопис и калиграфия. Има две самостоятелни изложби с китайско изкуство. От 1992 г. твори и в областта на православното църковно изкуство. Изографисва храмове и параклиси в Родопите, Созопол и Брезник.

От 2013 г. преподава китайска калиграфия в Института за китайска култура „Конфуций“ - гр. София. Негови творби са притежание на колекционери от България, Франция, Испания, Израел и Япония.
 
Общи условия