(c)2011

Защото омразата умира

   Книги ► Художествена литература ► Биографии ► 
Защото омразата умира
Aвтор: Леон Дегрел
Издателство: Еделвайс
Година: 2021
ISBN: 9786197186444
Корица: мека
Страници: 254
Цена: 20.00 лв.  17.00 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
Кой е Леон Дегред? Ако потърсите името му в интернет, краткият отговор би бил: белгийски политик, създател и водач на фашисткото движение "Рекс", който през Втората световна война си сътрудничи с Третия райх и се сражава на страната на германците срещу Съветския съюз.

Tози отговор обаче не би дал пълна представа за личността на Дегрел, защото той не е просто един от многото политици в Европа, с идеи близки до фашизма, още по-малко единственият колаборационист от страна, окупирана от Германия. Леон Дегрел не само е имал възможността лично да познава едни от основните играчи на политическата сцена преди и по време на Втората световна война, като Мусолини, Чърчил, маршал Петен или Хитлер, но и сам е бил едно от главните действащи лица в бурните години от първата половина на 20 век.

В своята мемоарна книга „Защото омразата умира" писана в края на неговия живот, Дегрел се връща към събитията от преди и по време на войната, за да може от перспективата на времето да направи ретроспекция на видяното и преживяното. Срещи със силните на деня, разкази за битките на източния фронт, слабо известни събития и факти, оценка на историческите процеси и личности, спомени за политическите битки - всичко това е описано със специфичния за Дегрел стил. Без да търси оправдания или да избягва неудобни теми, той обяснява своите решения и действия, които го правят изгнаник от родината до края на живота му.
 
Общи условия