(c)2011

Хиляда години ли от смъртта на Св. Климент? Критични бележки

   Книги ► Художествена литература ► Български автори ► Биографии ► 
Хиляда години ли от смъртта на Св. Климент? Критични бележки
Aвтор: Ганчо Ценов
Издателство: Гута-Н
Година: 2021
ISBN: 9786197444476
Страници: 26
Цена: 6.50 лв.  5.53 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
Уважаеми читателю,


В ръцете си държиш статия от българския историк и преподавател в университета „Александър фон Хумболт“ в Берлин д-р Ганчо Ценов. Статията е издадена в България 14 години, след като той е защитил докторската дисертация в този университет. По това време се печата и забележителното му изследване на немски Goten oder Bulgaren, от което в настоящата статия той използва множество оригинални цитати, събрани от стари автори и преведени от него на български.
В книгата си „Препирните по народността на българите…“ издадена по-късно, през 1936 г., Ценов указва на огромните щети за развитието на нашата национална държава от „писане на история, обслужвайки едни или други политически интереси“, без да се държи сметка за фактите, които са ни оставили старите автори и с болка отбелязва, че „когато едни проливаха кръвта си на бойните полета, други доказваха на света, че земята за която се борят българите, никога не е била българска“, последиците бяха не само, че на Ньойския конгрес се полагат границите в Тракия, както е дадено в немското издание на историята на Златарски (в българското тези карти не са публикувани), не само че България загуби своите Западни погранични райони, Македония и Беломорска Тракия, но и че до днес продължава безсмислената дискусия за „националността на македонците“, която трови атмосферата на Балканите.
Настоящата статия започва с публикуваното от Голубински през 1978 г. необосновано от старите автори становище, че българите са късни пришълци на Балканите и границите на тези късни пришълци стигат до Балкана, което тогавашният професор Златарски преписва и представя за свое, което не само е етически недопустимо в науката, но освен че е невярно, е и вредно за националните интереси на народа ни, което Ценов осъжда като дълбоко неморално. Нека отбележим, че границата на княжество България на Берлинския конгрес се прокара по Балкана в съответствие с мнението на Голубински.
 
Общи условия