(c)2011

Нажежени площади

   Книги ► Художествена литература ► Български автори ► Биографии ► 
Нажежени площади
Aвтор: Ина Филипова
Издателство: Слънце
Година: 2020
ISBN: 9789547422681
Корица: мека
Страници: 528
Цена: 19.99 лв.  15.99 лв. (Отстъпка -20%)

Добави в количка
 
Тази книга проследява действителни събития от 1990 година, разказва за еуфоричния стремеж към Истината и покрусата от Лъжата, открехва донякъде завесата на Промяната и Подмяната... На Демокрацията по български! За пръв път се публикуват уникални автентични документи и аудиозаписи от събитията по нажежените до огън софийски площади и разбунените във вихъра на Промяната хора! Появяват се три десетилетия по-късно, заредени с безпокойната отговорност, че поколенията трябва да знаят съхраненото и да го помнят! Защото е история! И защото, осмислена през времето, тя трябва да ни служи за урок и мерило на поведение!

Тези запазени във времето и неподозирани досега хроники са част от историята на новото време, сътворена от един горд в търпението си и мъдър в бунта си народ - бунтът на Истината, подет от студентите, защитен от непробиваемите стени и барикади на техните майки, бащи и учители, на най-светлите ни духовни водачи и умове... Три поколения, излезли заедно по нажежените площади, излезли вкупом, с десетки хиляди, със стотици хиляди, на един уникално цивилизован мощен протест срещу Лъжата!

Ина Филипова е утвърден майстор на словото. Тя е сред най-добрите преводачи на турска литература. Нейно дело са преводите на поезия от 13 до 17 век, на повече от 32 романа на класици като Халит Зия, Решат Нури, Сабахаттин Али и Назъм Хикмет, на съвременни екзистен-циалисти и модернисти. Завършва „Ориенталистика" в СУ „Св. Климент Охридскиспециализира „Радиожурналистика" у нас и в Германия. Над три десетилетия е била редактор на литературни рубрики и драматург в Радиотеатъра на БНР. Автор е на книгата „Дамга за обич", на радиодраматизации и пиеси, забавно-развлекателни и публицистични радиопрограми. „Нажежените площади" е плод на журналистическата й дейност за Радио „Свободна Европа" през 1990 година.
 
Общи условия