(c)2011

Слънчев удар

   Книги ► Художествена литература ► Разкази ► 
Слънчев удар
Aвтор: Иван Бунин
Издателство: Лист
Година: 2020
ISBN: 9786197596083
Корица: мека
Страници: 608
Цена: 20.00 лв.  16.00 лв. (Отстъпка -20%)

Добави в количка
 
Сборникът включва 16 от най-добрите произведения на великия писател, сред които повестите „Село”, „Суходол” и „Любовта на Митя”. Сред перлите в селекцията са и разказите „Господинът от Сан Франциско”, „Граматика на любовта”, „Чашата на живота” , „Леко дихание”, „Островът на сирените”, както и „Слънчев удар”, дал името на сборника.

***

Първият руски лауреат на Нобелова награда за литература, поет, публицист, литературен критик и преводач, Иван Алексеевич Бунин, е роден във Воронеж през 1870 г., в дворянско семейство. В юношеските си години работи като редактор и чиновник, а първият му сборник със стихове е публикуван в Орел през 1891 г. През 1903 и 1909 г. получава Пушкиновата награда на Руската академия на науките и е избран за почетен академик. След болшевишката революция емигрира във Франция, където продължава литературната си дейност.
През 1933 г. получава Нобелова награда за литература за „строгото майсторство, с което развива традициите на руската класическа проза“.

„Извадете Бунин от руската литература и тя ще помръкне, ще се лиши от дъгоцветния си блясък, от звездното сияние на самотната му странстваща душа.“ – Максим Горки

„Единственият писател, който в нашия кощунствен век спокойно служи на прекрасното.“ – Владимир Набоков

 
Общи условия