(c)2011

Номер 13 и други призрачни истории

   Книги ► Художествена литература ► Разкази ► 
Номер 13 и други призрачни истории
Aвтор: М. Р. Джеймс
Издателство: Изток Запад
Година: 2020
ISBN: 9786190106784
Корица: мека
Страници: 270
Цена: 16.00 лв.  13.60 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
Настоящият том включва разкази на М. Р. Джеймс, които не присъстват в другите му издадени у нас сборници. Сред тях има както по-неизвестни и редки творби на автора, така и истории, които се считат за връх в неговото творчество и често се появяват в антологии от типа „Най-добрите разкази за духове“. Макар и създадени преди стотина или повече години, те не са изгубили способността да пленяват въображението и да предизвикват тръпки на страх.
Книгата съдържа и няколко есета на Джеймс, които разкриват как и защо пише свръхестествени ужаси и кои са любимите му автори и произведения в жанра.Задължително четиво за заклетите почитатели на призрачни истории.
Лайбръри Джърнъл

Има някакво несравнимо удоволствие в ужаса,който предизвиква прочитът на тези разкази.
Телеграф

Надарен с почти диаболична сила да извиква ужас от леките стъпки на прозаичното ежедневие, д-р Джеймс постепенно се превърна в свръхестествен белетрист от най-висок клас. Той предизвиква уплаха и ужас в най-шокиращата им форма.
Лъвкрафт

***

Монтагю Роудс Джеймс (1862–1936), по-известен като М. Р. Джеймс, е английски писател, учен и дългoгoдишeн peктop нa „Kингc Koлидж“ и на „Итън“. Макар че работата му като медиевист все още се цени високо, той е запомнен най-вече с разказите си за призраци, някои от които са смятани за най-добрите в англоезичната литература. Те са вдъхновили редица по-късни писатели като Лъвкрафт, Кларк Аштън Смит, Рамзи Кембъл, Питър Строб и Стивън Кинг.

Джеймс с право може да бъде наречен „баща“ на съвременните истории за духове, защото буквално пренаписва жанра, като се отказва от много от формалните готически клишета на своите предшественици и използва по-реалистична, съвременна обстано
 
Общи условия