(c)2011

Кьосем Султан

   Книги ► Художествена литература ► Исторически ► 
Кьосем Султан
актуално

Aвтор: Решат Екрем Кочу
Издателство: Жар - Жанет Аргирова
Година: 2020
ISBN: 9789544801267
Корица: мека
Страници: 486
Цена: 20.00 лв.  17.00 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
Решат Екрем Кочу (1905-1975) е турски писател и историк. Изучавал е история в Истанбулския университет, където по-късно работи като изследовател на Османския период. Най-известният му труд е недовършената Енциклопедия на Истанбул, в която разказва много истории за града от османско време. Орхан Памук казва, че Решат Екрем Кочу е бил главният му източник на вдъхновение през детството. Той посвещава на Кочу цял раздел от автобиографичната си книга „Истанбул: Спомените и градът".

Решат Екрем Кочу не разглежда османската история като съвкупност от маси и водачи или от войни, победи, поражения и договори, нито я описва с празния националистически патос, използван в учебниците, а по-скоро я вижда като парад па поредица от странни неща, странни събития и хора, парад, които е поразителен, зловещ, плашещ и дори отблъскваш.
Орхан Памук

КЬОСЕМ Султан

Романът на Решат Екрем Кочу е сред образците на историческия жанр в турската литература. Писателят е проучил задълбочено живота на една от най-могъщите жени в Османската империя и ни поднася жив и документиран разказ, в който често цитира очевидци на събитията.

Читателят се запознава с бита, порядките и културата в Османското общество, с интригите и корупцията в държавния и дворцовия живот и с живота в харема - този съвършено друг свят в пределите на Топкапъ... И в центъра на всичко е забележителната жена с много превъплъщения - красивата егейка Афро, която се превръща в Къосем султан, хасеки султан и валиде султан, управляваща империята чрез синовете си.

Решат Екрем Кочу пише увлекателно, повествованието се лее плавно и леко, сякаш четеш приказка безкрай.
 
Общи условия