(c)2011

Юридически поглед към Процеса на Васил Дякон Левски

   Книги ► Художествена литература ► Български автори ► Биографии ► 
Юридически поглед към Процеса на Васил Дякон Левски
Aвтор: доц. д-р Маргарита Златарева
Издателство: Сиела
Година: 2020
ISBN: 9789542831112
Корица: мека
Страници: 156
Цена: 15.00 лв.  12.00 лв. (Отстъпка -20%)

Добави в количка
 


Анотация:

Как е завършил възходящият път на човека, на когото историята постави ореол, издигна до небето и обяви за светец, е въпрос за Процеса на Васил Левски от чисто юридически ъгъл.

Авторът не счита, че Османската държава през 1872–1873 г. може да проведе процесуално издържан наказателен процес, сравним с тогавашното европейско наказателнопроцесуално право, а напротив – че углавното производство е такова, каквото е позволила военно-административната система на Империята, доскоро потънала единствено в правото на Шериата.

В книгата се откроява уважителното отношение на Високата порта към „главатаря на бунта“ и се подчертава как разкритията за революционната му дейност са смутили, разтревожили и застрашили „вътрешната безопасност“ на тази все още огромна и силна империя.

Изтъква се, че Портата е принудена да проведе процес с отзвук в цяла Европа – могъщо оръжие за бъдещото национално освобождение.

Апелът е да не се стремим да прогласяваме Процеса „за нелегитимен“, защото така подценяваме отношението на Османската държава към случващото се в българските земи, омаловажаваме достойното поведение на Апостола пред съда и великото му усилие да организира българите в борбата за национална самостоятелност.


За автора:

Доц. д-р Маргарита Златарева е родена в гр. Карлово, където завършва гимназия „Васил Левски“. Следва право в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, специализира банково право в Joint Wienna Institute, Австрия, и конституционно правораздаване в гр. Карлсруе, Германия.

Тя е била граждански и търговски съдия във всички инстанции – районен съд, окръжен съд и ВКС. Била е и конституционен съдия, след което влиза в академичните среди като преподавател по граждански процес.

Автор е на учебник по Международен граждански процес, на монографии, сборници и десетки научни статии в областта на дружественото, нестопанското право и гражданския процес, съавтор на „Граждански процесуален кодекс – приложен коментар
 
Общи условия