(c)2011

Липсваш ми

   Книги ► Художествена литература ► Романи ► 
Липсваш ми
Aвтор: Кейт Ебърлин
Издателство: Рива
Година: 2019
ISBN: 9789543206667
Корица: мека
Страници: 384
Цена: 17.99 лв.  14.93 лв. (Отстъпка -17%)

Добави в количка
 
Историята започва през лятото на 2007 г., когато осемнайсетгодишната Тес е на почивка в Тоскана с най-добрата си приятелка Дол. Там тя научава, че е приета да учи литература в колеж в Лондон, и си представя всички възможности, които я очакват. Един ден отива в църква, където се натъква на младеж, а после няколко пъти се срещат във Флоренция.
Младежът е Гъс и следващата глава е негов разказ от първо лице. Той е в Тоскана с родителите си, първата им семейна ваканция след смъртта на по-големия му брат Рос в злополука на ски. Рос е бил всеобщ любимец и Гъс винаги е бил в неговата сянка. Също като него той трябва да учи медицина, макар да не е убеден, че иска точно това. Той е приет в колежа в Лондон, в който е и Тес. Впечатлен е от нея при срещата им, но така и не събира кураж да се запознаят, когато се виждат отново.
Веднага след като Тес се завръща, става ясно, че ракът на гърдата на майка й има рецидив и скоро след това тя умира. Тес е принудена да се откаже от следването, за да се грижи за малката си сестра Хоуп, защото няма кой – двамата й по-големи братя са в чужбина, а баща й изкарва пари и през свободното си време е в кръчмата. Хоуп започва училище и предлагат на сестра й да работи там като помощник. Хоуп е особена, общува трудно, децата я избягват. Голямата й страст е музиката и на едно училищно тържество знае текстовете на всички песни, които диджеят пуска, и печели провежданите от него игри. Скоро след това диджеят, който се казва Дейв и е водопроводчик, се връща в училището и кани Тес на среща.
Междувременно Гъс свиква с живота в Лондон, сприятелява се със съседката си Неш и с двама от своите колеги – Луси и Тоби. И той, и Тоби са увлечени по Луси, но Гъс я спечелва и двамата започват връзка, първата за него. Той обаче така и не казва на никого за Рос, чувства се виновен и иска да започне на чисто. На сватбата на една от сестрите на Луси се напива и когато излиза навън да се съвземе, вижда момче и момиче, които се целуват за пръв път. Това са Тес и Дейв, нает за диджей на сватбата. Гъс обаче не се сеща за Тес, макар да му се струва някак позната.
Тес и баща й завеждат Хоуп на лекар и се оказва, че тя страда от синдрома на Аспергер, което обяснява странното й държание. Тес се чувства длъжна да се грижи за нея и подчинява целия си живот на това. Двамата с Дейв са заедно, той е първият й мъж. Междувременно приятелката й Дол, която работи в салон за красота, започва връзка с обещаващ футболист и бързо се издига в обществото.
Луси и Гъс карат стажа си, Гъс е в интензивното отделение, където случайно се натъква на приятелката на покойния си брат Шарлот, която за него винаги е била недостижимата жена-мечта. Тя вече работи като лекар и след края на смяната двамата отиват в нейния клуб. Там гледат кадрите от взривяването на Световния търговски център на 11 септември. След това тя го кани в жилището си и правят секс. Гъс не казва нищо на Луси, но тайно се вижда с Шарлот. Една вечер тя му казва, че е бременна, и той решава да се ожени за нея. Когато Луси научава истината, и тя, и семейството й са много разочаровани. Гъс и Шарлот сключват брак на скромна церемония и заминават на сватбено пътешествие в Ню Йорк.
В същия самолет са Тес и Хоуп, които отиват на гости на брат си и приятеля му Шон. Двете си прекарват много добре там и Шон помага на Тес да формулира страховете и желанията си – тя се бои, че също ще се разболее от рак и няма да има кой да се грижи за Хоуп, а мечтата й е да пише. Когато се връща, решава да изкара курс за писатели. Оказва се обаче, че в нейно отсъствие приятелят й Дейв е започнал връзка с Дол, двете се скарват и прекъсват отношения. Тес все пак се записва на курса и не след дълго става любовница на преподавателя Лео, който е много по-възрастен и женен. Съпругата му слага край на това и разкрива на Тес, че тя не е първото му увлечение.
Гъс и Шарлот имат дъщеря и са щастливи, макар да са много различни. Ражда им се второ момиченце и решават да купят къща на “Портобело Роуд”, където да живеят с майката на Рос. Тя е останала сама, след като баща му се е изнесъл при любовницата си. Но има проблем с алкохола и в крайна сметка Гъс се скарва с нея и тя се връща в старата си къща.
Тес работи в супермаркет, издига се до отдел човешки ресурси. Междувременно Хоуп е започнала да свири и се е сприятелила с продавача в магазина за инструменти и ноти. Тес със закъснение осъзнава, че имат романтична връзка. Когато Хоуп завършва училище, се мести да живее при него. На осемнайсетия й рожден ден Тес е огорчена, защото я обвиняват, че ограничава Хоуп и не й позволява да прави каквото иска. Разстроена, тя се обажда на Дол и двете отново се сближават.
Отношенията на Гъс и Шарлот са обтегнати, вече нищо не ги свързва освен децата. Тя признава, че има любовник и той иска да живеят заедно в Швейцария, като вземат и децата. Гъс е съкрушен, но все пак се съгласява за тяхно добро. Той отново започва работа като лекар и се среща с Неш, която вече е известна актриса. Тя го подтиква да готви, защото смята, че това е неговата дарба.
Тес се мести да живее в Лондон като управител на един от салоните за маникюр на Дол. Записва се в друг курс за творческо писане и се сприятелява с една жена от групата, която я кара да се регистрира в сайт за запознанства. Така се среща с младеж и след като прави секс с него, напипва бучка в гърдата си и се налага да се оперира.
Гъс получава от Неш билет за концерт на “Ролинг Стоунс” и в тълпата вижда жена, която го впечатлява. По-късно тя припада и като лекар Гъс й оказва първа помощ, преди я откарат в болница. Той отива да я посети, но не му разрешават, затова й остава цветя. Жената е Тес.
Тя заминава на курс по писане в Тоскана, подарък от Дол. Гъс също е там, в курс по готварство. Двамата се запознават и веднага пламва искра, постепенно навързват къде са се виждали преди. Тес отива на екскурзия във Флоренция, Гъс решава я последва и двамата прекарват прекрасен ден там, опознавайки се. През нощта правят любов, а на следващия ден заминават за Пиза, където Гъс й предлага да се оженят. Тя му казва, че е оперирана, но той вече се е досетил, и й обещава да е до нея и да се грижи за нея. Това се случва през лятото на 2013 година.
 
Общи условия