(c)2011

Танцът на Чингис Коен

   Книги ► Художествена литература ► Романи ► 
Танцът на Чингис Коен
Aвтор: Ромен Гари
Издателство: Леге Артис
Година: 2019
ISBN: 9786197516043
Корица: мека
Страници: 294
Цена: 16.00 лв.  12.80 лв. (Отстъпка -20%)

Добави в количка
 
Ирационална, сюрреалистична книга, която трябва да се чете на символно ниво. Героите са на ръба на рационалното, преувеличени, стигащи до пароксизъм. Хуморът е самоубийствен, жесток, рязък и невинаги особено фин.

Гротеската е запазена марка на Ромен Гари.

Пародийният език, диалози и сцени, предадени изключително живо от преводача на книгата, са извор едновременно на горчивина и истинско словесно забавление.

В свое радиоинтервю авторът казва:

Роман, който е привидно пълен със смях и лукавство, но чиято идея и структура почиват върху две дълбоко трагични явления – расизма и антисемитизма.
В него показвам до каква степен европейката мисловност е обладана от нацизма, който не успява да прогони от себе си и едновременно с това до каква степен германското подсъзнание е белязано от евреина.
Този роман е проблемът на моето собствено подсъзнание, в което се таят ужасът от нациста и трагедията на евреина, от които се опитвам да се отърся.
Изживявам този проблем толкова трагично и тежко, че единственият начин беше да подходя към него през смях, иначе не бих могъл дори да се докосна до него.
Надявам се, че читателите няма да се подведат. Хуморът, който използвам, и който помеждудругото смятам за еврейски хумор, е всъщност вик на отчаяние и предсмъртна агония.
 
Общи условия