(c)2011

Софийският квартал Баталова воденица . Щастливите дни на нашето детство Промоциял

   Книги ► Художествена литература ► Български автори ► Биографии ► 
Софийският квартал  Баталова воденица . Щастливите дни на нашето детство Промоциял
промоция

Aвтор: Александър Мирков
Издателство: Гутемберг ИК
Година: 2017
ISBN: 9786191760961
Корица: мека
Страници: 222
Цена: 12.00 лв.  6.00 лв. (Отстъпка -50%)

ИЗЧЕРПАНО КОЛИЧЕСТВО
 
АЛЕКСАНДЪР МИРКОВ е роден и израснал в софийския квартал „Баталова воденица". Завършва СУ „Св. Климент Охридски", специалности „История" и „Философия". Доктор по история. Научните му интереси са насочени към политическата история на България, развитието на българското просветно дело и кооперативно движение в края на XIX - първите десетилетия на XX век. Обект на негови изследвания е и миналото на София. Автор е на две книги. Публикува над 150 студии и статии в специализирани издания и периодичния печат.
Традицията да се описва миналото на София и на отделните столични райони съществува от десетилетия. Обикновено се представят централните части на града или по-престижните квартали. Обичайно встрани остават по-бедните махали, в които не са живели известни политици, общественици, военни и културни дейци. Една от тях е и „Баталова воденица", чиято история е малко позната.
Ето причината за амбицията на Александър Мирков да проследи обособяването, историческото развитие, битовите и социалните особености на квартала в неговото повече от полувековно съществуване. Възстановяването на това минало е цел на тази книга. Щастливата симбиоза, съчетана в личността на автора, житейски и емоционално свързан с „Баталова воденица", придава на писанието неподправена автентичност. В историческото изследване са вплетени лични спомени и впечатления, разказани емоционално, с надеждата картината на стара София да стане още по-пълна и да допринесе за съхраняване на историческата памет.
 
Общи условия