(c)2011

Плувай!

   Книги ► Художествена литература ► Биографии ► 
Плувай!
Aвтор: Юсра Мардини
Издателство: Прозорец
Година: 2019
ISBN: 9786192430108
Корица: мека
Страници: 320
Цена: 17.00 лв.  13.60 лв. (Отстъпка -20%)

Добави в количка
 
Всеки би могъл да е на наше място. Не сме го искали. Ако зависеше от нас, животът ни щеше да си тече постарому - мирен и обикновен... Но ето че стотици млади хора не виждат друг изход, освен да побягнат от пепелищата на войната, да пропътуват километри, да минат през какви ли не изпитания с надеждата за нещо по-добро.

В разгара на войната в Сирия Юсра и сестра й Сара напускат дома си в Дамаск в търсене на по-спокоен живот в Европа. Налага им се да се насочат към гръцкия остров Лесбос през Средиземно море, натоварени на малка гумена лодка с още 18 души. След кратко плаване моторът спира и групата бежанци се оказва в смъртна опасност. Но сестрите - и двете плувкини, нямат никакво намерение да завършат живота си по този начин. Юсра и Сара влизат във водата и плувайки, избутват лодката почти до брега.

В „Плувай!" Юсра Мардини разказва собствената си история - не на герой, а на обикновено 18-годишно момиче, принудено да бяга от опустошената си родина. Благодарение на страстта си към плуването и на амбицията да участва в Олимпийските игри, тя успява да преодолее нечовешките препятствия по пътя към Германия. И постига нещо повече от мечтата си - преживяното й дава мисия. Мисията да вдъхва кураж и надежда на хората като нея, да ги уверява, че „бежанец" не е срамна дума, нито присъда.
 
Общи условия