(c)2011

Българските дворци - аули, замъци, резиденции, дворци

   Книги ► Художествена литература ► Български автори ► Други ► 
Българските дворци - аули, замъци, резиденции, дворци
Aвтор: Ясен Ценов
Издателство: Колхида
Година: 2018
ISBN: 9789546722478
Корица: твърда
Страници: 103
Цена: 25.00 лв.  18.75 лв. (Отстъпка -25%)

Добави в количка
 
България е една от най-древните държави в Европа. През своята над 1300-годишна история е имала своите възходи и златни векове, периоди на кризи и робство. Начело на държавата ни са били владетели с различни титли - канове, князе, царе... Имало е времена на силна централна власт и такива на разпокъсаност и сепаратизъм, когато деспоти, севастократори и боляри са късали части от страната и са я обявявали за своя. Всички тези владетели - някои велики и мъдри държавници, други подкупни марионетки на чужди интереси, са градили дворци и замъци, свои резиденции, с които да демонстрират силата на властта си, своето могъщество и престиж.

От първите дървени постройки в Онгъла и Плиска на кан Аспарух до сецесиона и неокласицизма в дворците на Кобургите - територията на днешна България е осеяна с градежи - спомени за различни векове и владетели. Много от тях са свързани с важни исторически моменти и помнят дни на триумф и на скръб. За съжаление повечето са отдавна изравнени със земята, забравени и изгубили блясъка си.

Идеята на това издание е да събере на едно място богата информация за тези центрове на властта и да покаже как вероятно са изглеждали онези от тях, които са стигнали до нас само в руини. Виртуалната разходка през всички тези места и векове е всъщност разходка през историята на България.
 
Общи условия