(c)2011

От фашизма до ислямизма. Мечтата за съвършеното общество

   Книги ► Научна литература ► История ► обща световна история ► 
От фашизма до ислямизма. Мечтата за съвършеното общество
Aвтор: Йойстайн Сьоренсен
Издателство: Персей
Година: 2016
ISBN: 9786191610884
Корица: мека
Страници: 320
Цена: 14.99 лв.  11.24 лв. (Отстъпка -25%)

Добави в количка
 
Тази книга прави интригуващ и задълбочен преглед на историята, приликите и разликите между фашизма, комунизма, нацизма и ислямизма.

Взаимоотношенията между четирите идеологии, както и между четирите политически движения са сложни. Болшевиките, известни под името комунисти след 1918 г., са обявени за смъртни идеологически врагове от другите три движения. Голямата подкрепа към фашизма и националсоциализма, както и техният политически пробив в някаква степен могат да се обяснят със страха от комунизма сред привържениците на установеното общество в Италия и Германия.

Но на едно по-общо ниво между четирите идеологии също се забелязват осезаеми прилики. Всички те отхвърлят утвърдения ред и искат да го заменят с едно чисто ново общество, макар и проповядваният от ислямистите идеал да се намира в миналото – в обществото на пророка Мохамед. И четирите имат революционен характер, тъй като желаят радикален разрив със съществуващия ред и смятат, че са намерили рецептата за съвършеното общество. Всички те са готови да използват дори най-крайни средства, за да осъществят своите идеали.

Тоталитарните режими имат много общи черти с авторитарните, но са далеч по-амбициозни. Те са отявлено революционни и искат да създадат нещо съвсем ново. Не са задоволяват с лоялността на гражданите и спазването на закона, а изискват активна подкрепа в името на една обща, всеобхватна цел. За да си осигурят подобна подкрепа, те активно упражняват масова мобилизация на много нива.

Оглавявани са от диктатор, до голяма степен се характеризират с употреба на насилие и жестокост от страна на държавата. Терорът е средство, а прилагането на груба сила от държавата зависи от това до каква степен жестокостта е уместна в дадена ситуация
 
Общи условия