(c)2011

Голямата война и българският меч над Балканския възел, книга 2: Разсичането

   Книги ► Научна литература ► История ► история на България ► 
Голямата война и българският меч над Балканския възел, книга 2: Разсичането
актуално

Aвтор: Георги Марков
Издателство: Захари Стоянов
Година: 2016
ISBN: 9789540910840
Корица: твърда
Страници: 600
Цена: 40.00 лв.  32.00 лв. (Отстъпка -20%)

ИЗЧЕРПАНО КОЛИЧЕСТВО
 
Разпъната на три фронта от Македония до Добруджа и през Влашко до Молдова, българската армия отстоява свещеното право на националното обединение. Втората книга на фундаменталния исторически труд на академик Георги Марков продължава да разкрива обстоятелствата, причините и последиците от продължителното участие на България в изпълнения с изненадващи поврати ход на Първата световна война, когато тя печели своите битки на Балканите, но краят ще бъде решен на Западния фронт.

Българските воини записват с кръвта си славни подвизи от Тутракан до Дойран, които ще останат в нашата народна памет като неразрушими опори на националната гордост. За жалост печелим битките, но губим войната или както генерал Стефан Тошев написа:"Победени без да бъдем бити".

В парижкото предградие Ньой на Сена България е жестоко накана от Съглашението въпреки нейния стремеж към национално освобождение и обединение, защото геополитиката и стратегията зачеркват морала чрез отмъстителния вик: "Победените са виновни и ще платят за всичко!" Да, те плащат "с лихвите", но Голямата война е последвана от друга Най-голяма война и силата на правото продължава да се замества от правото на силата.
 
Общи условия