(c)2011

Лица и събития от моето време Том V

   Книги ► Художествена литература ► Български автори ► Биографии ► 
Лица и събития от моето време  Том V
Aвтор: Симеон Радев
Издателство: Захари Стоянов
Година: 2016
ISBN: 9789540910284
Корица: твърда
Страници: 520
Цена: 30.00 лв.  24.00 лв. (Отстъпка -20%)

Добави в количка
 
Пети том от поредицата "Лица и събития на моето време". Една поредица смятана за една от най-добре описващите българската действителност. Една съкровищница на българския дух.

Симеон Радевият архив се оказа неизчерпаема съкровищница на българския дух, на политическата история на народа ни и на развитието и разцвета на българската журналистика и публицистика. Неговите "Строители на съвременна България" и "Македония и Българското възраждане" в продължение на един век остават ненадминати и заемат водещо място в историята на българската книжнина.

Със своите спомени, обемащи десетки хиляди съраници, Симено Радев изпъква като един от най-сладкодумните разказвачи в българската литература, която съвсем не е бедна откъм мемоари. Той ги определя като поредица от книги, носещи общото заглавие "Лица и събития от моето време". И наистина в тези своеобразни мемоари той не е в центъра на вниманието, а се изявява като изключителео внимателен, но същевременно емоционален наблюдател и хронист на събитията и личностите от неговото време.

Петият том от спомените на Симеон радев обхваща пълни пет години - от 11 юли 1908 г., когато е началото на Младотурската революция, до 28 юли 1913 г., деня, в който е подписан Букурещкият мирен договор, с право останал както в историята, така и в паметта на народа ни като първа национална катастрофа. Симеон Радев описва своето отиване в Солун и Цариград по време на Младотурската революция, описва срещите си, но и взаимоотношенията между Яне Сандански и младотурците, както и междуособиците. Значително място в този том заема главата "Как замислих и написах "Строители на съвременна България".
 
Общи условия