(c)2011

Деветият кръг на Рая

   Книги ► Художествена литература ► Български автори ► Други ► 
Деветият кръг на Рая
Aвтор: Румен Леонидов
Издателство: Факел Експрес
Година: 2016
ISBN: 9789547379572
Корица: мека
Страници: 88
Цена: 12.00 лв.  9.60 лв. (Отстъпка -20%)

Добави в количка
 
Не съм виждал Румен Леонидов да рисува. Не съм и подозирал, че той рисува не картини, а художници. Рисува техните светли лица и съдби. Техните самобичувания и нежни признания. Рисува скици и икони - едновременно. Само че с перо, не с четка. Не с багри, а с думи.

И откъде му идва този словесен замах, за да драсне изневиделица, ако не друго, поне една златна лимба към често непредвидимите и чепати характери на своите герои? Чепати и благословени! Благословени и неприлично благи.
Завиждам на Румен за среднощията, прекарани с тях. За звъна и блясъка на чашите. За сладките приказки, за медовината, която е обливала душите. И за музите-видения.

Това, че му е хрумнало да събере образите на приятели „рембрандовци“ в книга-картина, книга-откровение, книга-поклон, го прави поетично жив. И още no-жив. Защото е подредил последователите на Майстора от Шишковци в компанията на великия ибериец Хуан Миро. Не за сравнение, а заради общия им захлас пред божественото изкуство.

Бъди честит, Румене! Благодаря ти, че се появи като шеметен душеприказчик - с есета-жестове - в желаната „Галерия от думи“ - най-новият припев на нашето Издателско ателие.

Анго Боянов
 
Общи условия