(c)2011

Обич безумна и свята

   Книги ► Подаръчни книги ► 
Обич безумна и свята
Aвтор: Дора Габе, Елисавета Багряна, Боян Пенев
Издателство: Персей
Година: 2015
ISBN: 9786191610525
Корица: твърда
Страници: 160
Цена: 14.99 лв.  11.54 лв. (Отстъпка -23%)

Добави в количка
 
Тегло 0.250 кг

Две вечни съперници в литературата и живота - такива са големите български поетеси Елисавета Багряна и Дора Габе. И двете преживяват шеметни авантюри, гибелни раздели и блестящи успехи, като любовните им истории имат по-голям размах и от най-бурните Шекспирови драми.

Като поет Дора израства под крилото не на друг, а на гениалния Яворов, с който има интимна връзка, обвита в мистерии и тайни. Но тя открива мъжа на живота си в лицето на младия литературен критик Боян Пенев и се омъжва за него. Любим университетски преподавател и харизматичен мъж, той обаче привлича студентките и често се поддава на изкушенията, които му се предлагат. Отношенията между съпрузите охладняват и двамата се разделят. Междувременно в полезрението на Боян Пенев се появява Елисавета Багряна. Тя напуска своя съпруг, но месец преди бракоразводното дело с Дора Габе, Боян Пенев неочаквано умира.

Още няколко знаменити мъже се раздвояват в чувствата си към Габе и Багряна, като тези емоционални и житейски драми намират своето отражение в творчеството на двете поетеси. Книгата не само разказва тези любовни истории от първо лице чрез стихове, писма, мемоарни записки и признания, но и разкрива най-съкровена същност на тези две забележителни жени и поетеси, дръзнали да преследват мечтите си и разрушили предразсъдъци, властвали столетия наред.

Книгата търси отговор и на други любопитни въпроси:

- Щял ли е Яворов да остане жив, ако един завистник не отравя любовта му с Дора Габе?
- Как една зла свекърва може да се превърне в трамплин към световната слава?
- Кои са невидимите нишки, които обвързват Дора Габе и Багряна повече от 60 години?
- Как българската жена се осмелява да се превърне от обикновена домакиня в амазонка, която иска да бъде нещо повече от сянка на мъжа?

 
Общи условия