(c)2011

История на света Т.5: Световните империи II-IV век

   Книги ► Енциклопедии и албуми ► Исторически ► 
История на света Т.5: Световните империи II-IV век
промоция

Издателство: Icon
Година: 2010
ISBN: 9789548517478
Корица: твърда
Страници: 440
Цена: 20.00 лв.  10.00 лв. (Отстъпка -50%)

ИЗЧЕРПАНО КОЛИЧЕСТВО
 
Тегло 0.850 кг

"Светът е станал един голям град!".
Този ликуващ възглас на Елий Аристид, възхваляващ Рим, предизвиква усмивка днес, защото той бърка понятието "римски свят" с целия свят. Император Константин II през IV в. се обявява за "господар на всички земи под слънцето". По същото време иранците са убедени, че страната им е център на света, а царете им се смятат за наследници на Александър. В Индия императорите Кушана и Гупта също се обявяват за господари на целия свят.
В Китай императорът се нарича "син на Небето"... През II век всяка от четирите империи се опитва да наложи своето господство над останалия свят.
През III век те навлизат в период на криза. Върховенството в световен мащаб им се изплъзва и преминава в ръцете на варварите. След като се приспособяват, империите отново възстановяват своето Dominium Mundi (световно господство) през IV век по примера на Иран, но това е временно, а варварите съвсем не са сломени. С други думи, историята на големите империи през последните три века от Античността (от 96 - 395 г.) преминава през етапите на апогей, криза и стабилизиране.
 
Общи условия