(c)2011

История на света Т.4: Империи и варвари III в.пр.н.е. - I в.от н.е.

   Книги ► Енциклопедии и албуми ► Исторически ► 
История на света Т.4: Империи и варвари III в.пр.н.е. - I в.от н.е.
промоция

Aвтор: Пиер Левек
Издателство: Icon
Година: 2007
ISBN: 9789548517461
Корица: твърда
Страници: 392
Цена: 20.00 лв.  10.00 лв. (Отстъпка -50%)

ИЗЧЕРПАНО КОЛИЧЕСТВО
 
Тегло 0.800 кг

В началото на III в. пр. Хр. империята на Александър е разпокъсана между неговите наследници. Появяват се нови държави, започва нов период, наричан елинистичен, приключил с хегемонията на Рим в източната част на Средиземноморието. Докато елинистичният Изток остава разпокъсан между антагонистичните монархии, в западното Средиземноморие доминират две държави: Картаген в Африка и Рим в Италия. След изтощителни войни, Сципион печели битката при Зама (202) и Картаген вече е неспособен да се съпротивлява.
II в. пр. Хр е неоспорим връх на републиканския олигархичен Рим на nobilitas, но обществото е разтърсено от всеобхватна криза, която реформаторските усилия на Гракхите напразно се опитват да решат. Рим продължава със завоеванията през I в. пр. Хр и удвоява териториите си.
Една дума свързва I в. пр. Хр. с I в. сл. Хр. - императорът. За това е виновен един търпелив и хитър човек, синът на божествения Цезар - Октавиан (63 г. пр. Хр. - 14 г. сл. Хр.), наложил в крайна сметка „всеобщ и дълготраен мир".
В отделни глави са разгледани „варварските" разновидности на класическия свят през периода: залезът на тракийските царства; размирният свят на келтите; варварската Европа на Север и на Изток. Паралелно са изследвани контрастите на африканския континент - варварският Близък изток и Далечния Изток.
Америка отсъства от този том, посветен на Евразия и Африка, тоест на двата свята, връзките между които са постоянни и тесни.

 
Общи условия