(c)2011

Невиждани академици

   Книги ► Художествена литература ► Фантастика и фентъзи ► 
Невиждани академици
актуално

Aвтор: Тери Пратчет
Издателство: Архонт -В
Година: 2014
ISBN: 9789544221034
Корица: мека
Страници: 550
Цена: 12.00 лв.  9.84 лв. (Отстъпка -18%)

Добави в количка
 
В „Невиждани академици“ населението на многовековния град Анкх-Морпорк се среща с футбола – не старомодното дивашко ръгане и блъскане, а с новия, бърз футбол с островърхи шапки за врати и топки, които правят „пльонг“, когато удрят земята.

„Въпросът при футбола – същественият въпрос при футбола – е, че не става въпрос просто за футбол“, казва в книгата Пратчет.

Технически погледнато, градът-държава Анкх-Морпорк е тирания, което не винаги е същото
като монархия, а всъщност дори и самият пост на тиранина е бил донякъде преформулиран от настоящия титуляр - лорд Ветинари, като единствената работеща форма на демокрацията. Всеки има право на глас, освен ако не е лишен от него поради неподходяща възраст или поради причината, че не е лорд Ветинари.
И въпреки това тази форма на управление е ефикасна. Което дразни някои хора, които чувстват, че някак си не би трябвало да е така, и които вместо нея биха предпочели монархия, сиреч да заменят човека постигнал положението си чрез хитрост, дълбинно познаване на реалностите на човешката психика,
спираща дъха дипломация, известна сръчност с тънък кинжал и, както са съгласни всички, ум като фино балансиран флекс, с някой достигнал дотам просто защото се е родил.
(Бележка към бележката: Едно трето предложение - градът да се управлява от избрани почитаеми членове на общността, които ще обещаят да не се надуват много, нито да предават общественото доверие когато им скимне, беше постоянна тема на комедийни сценки из целия град)
 
Общи условия