(c)2011

Нощен мраз

   Книги ► Художествена литература ► Криминална ► 
Нощен мраз
Aвтор: Кнут Фалдбакен
Издателство: Изида
Година: 2013
ISBN: 9786197040067
Корица: мека
Страници: 288
Цена: 11.98 лв.  9.22 лв. (Отстъпка -23%)

Добави в количка
 
Тегло 0.210 кг

Преведен на 21 езика, Кнут Фалдбакен е един от най-популярните скандинавски писатели. Само преди три месеца той бе отличен с почетна награда „Браге” (2012) – най-престижната в Норвегия, заради цялостния му принос към съвременната норвежка литература. Книгите му са невероятно четивни, артистични и… секси.

В криминалните му романи неизменен герой е полицейският инспектор Юнфин Валман – вдовец, който бавно започва да пренарежда живота си, като се влюбва в колежката си Анита Хег. („Анита бе първата му жена, след като бе останал вдовец. Наложи му се да се учи на всичко отново. Тя го научи. Изпитваше по отношение на нея цяла гама от чувства, от които най-силни бяха две. Първото бе усещането, че е спечелил от лотарията. А второто бе, че не може толкова да му върви, че рано или късно ще му се наложи да плати за това по един или друг начин. Продължаваше упорито да не вярва на съдбата дори тогава, когато тя му се усмихваше. Те обаче работеха по въпроса. Тя – като го разкрепостяваше, като го учеше да е щастлив, импулсивен и дори малко капризен. Той – проявявайки към нея топлина, дълбочина на чувствата, доверие, предаността на зрял мъж, което толкова много се различаваше от предишните й връзки с различни мъже.”)

Малко са норвежките автори, постигнали такива високи тиражи и предизвикали толкова ожесточени дискусии, както Кнут Фалдбакен. Сравняват произведенията му с тези на сърдитите млади хора от втората половина на ХХ в. – Силитоу, Брейн, Барстоу... Някои от романите му са превърнати в касови филми.

Особености на стила му:

- скандални еротични сцени

- отличава го езикова музикалност

- притежава сигурен усет за драматичното

- създава изключително правдоподобни и убедителни психограми

- разчупва всички клишета, нарушава всички табута

- любов, смърт, насилие и сексуалност са основни теми в творчеството му;

- отличава го черният хумор;

- романите му са огледало на съвременното общество и действителност

- историите му провокират, изненадват и увличат

- Фалдбакен е представител на психологическия реализъм, който има дълга традиция в норвежката литература

- повлиян е от модерната американска литература
 
Общи условия