(c)2011

„Изсуши ме, изгори ме...” (Южнородопският български фолклор в Ксантийско) + CD

   Книги ► Научна литература ► Български фолклор ► 
„Изсуши ме, изгори ме...” (Южнородопският български фолклор в Ксантийско) + CD
Aвтор: Ефим Ушев
Издателство: Славена
Година: 2012
ISBN: 9789545799341
Корица: мека
Страници: 198
Цена: 10.00 лв.  8.20 лв. (Отстъпка -18%)

ИЗЧЕРПАНО КОЛИЧЕСТВО
 
Сборник “Изсуши ме, изгори ме” от 180 родопски песни, събирани дълги години в Ксантийско издава златоградският вестникар Ефим Ушев.
Песните са в различни варианти, в зависимост от това в кое село са записвани. Има и цикъл от Ксантийска “чалга”, която се пее от българите мохамедани “за маса”. Има и приложения с имена на селищата и местностите, споменавани в песните, много от които са на територията на днешна България, а в цикъла със златоградски песни, който е приложил Ушев, се споменават и местности и имена отвъд границата.
Златоградчанинът е събрал и народни умотворенията - в словесното богатство на съседите ни от старите български земи, има и раздел с пословици, поговорки, клетви, благословии и пр., които са много сходни с тези, събирани от Петко Славейков - прави съпоставка сам той. Запазен е диалектът на всяко село, има и обширен речник на редките думи в края на книгата, сочи още авторът. Плюсът на цялата му издирвателна и събирателна работа е СD-то. Записът на песните е от тамошни изпълнители на българския местен фолклор.
Лили БЛАЖЕВА
 
Общи условия