(c)2011

DARKMARKET: Киберкрадци, киберченгета и самият ти

   Книги ► Научна литература ► История ► тайни, загадки ► 
DARKMARKET: Киберкрадци, киберченгета и самият ти
актуално

Aвтор: Миша Глени
Издателство: Сиела
Година: 2012
ISBN: 9789542810537
Корица: мека
Цена: 15.00 лв.  11.55 лв. (Отстъпка -23%)

Добави в количка
 
"Darkmarket: Киберкрадци, киберченгета и самият ти" е озаглавена новата книга на Миша Глени, британски разследващ журналист и историк.

Като кореспондент в Централна и Югоизточна Европа на вестник "Гардиън" и Би Би Си, той отразяваше падането на комунизма и войните в бивша Югославия. Автор е на четири книги. Монографията му "Разпадането на Югославия" (1992) го представя като един от най-добрите анализатори на събитията на Балканите от близкото и по-далечно минало.

Спечелил е няколко престижни награди за разследванията си, между които Sony Gold Award за извънреден принос към електронните медии. От три години ръководи неправителствена организация, чиято цел е помирението в Сърбия, Македония и Косово. Живее в Лондон.

В новата си книга Миша Глени анализира трите фундаментални заплахи, пред които е изправен светът през ХХІ век: киберпрестъпността, кибервойната и кибериндустриалния шпионаж.

Авторът разследва един тъмен уебсайт, който между 2005 и 2008 г. е служил като основна дестинация за престъпници, занимаващи се с онлайн измами.

"DarkMarket.ws не беше най-гадният сайт на Интернет; посещаването му дори не би навредило на компютъра ви. Сайтът не хостваше никакво секретно оръжие за предприемане на кибератаки. Това бе просто един интернет-форум, който помагаше за свързването на купувачи и продавачи на открадната информация- най-вече банкови данни и номера на кредитни карти- и хардуер, нужен за да бъдат откраднати", се казва в отзив за книгата на Глени във в."Уолстрийт джърнъл".
още по темата
Миша Глени: България е като модел на сливането между държава и престъпност
0 коментара към статията 0 | Статията е разгледана 255 пъти255
22.04.2005
АП: Където и да погледнеш, корупцията се шири на Балканите
5 коментара към статията 5 | Статията е разгледана 3984 пъти3984
07.01.2011


В течение на повече от две години и в пълна тайна от членовете му, DarkMarket се администрирал от един агент под прикритие на ФБР, който приел идентичността на нечестив полски спамър.

В сътрудничество с европейските си колеги, ФБР успя да арестува повечето от важните хора в DarkMarket; самият сайт беше затворен през октомври 2008 г.. Това впечатляващо международно сътрудничество бе помрачено от липсата на елементарна екипност между ключовите играчи у дома.

Миша Глени разказва гротескната история за това как ФБР и Сикрит Сървис разследвали взаимно своите агенти под прикритие, като и в двата случая смятали, че те са истински престъпници. Единствено намесата на техните британски колеги, които били наясно с тайните на двете групи, предотвратила по-голяма криза.

CarderPlanet бил създаден на международна среща в Одеса като форум и пазар за измамници и под неговия весел флаг, те се събирали за да разменят информация, да продават откраднати данни и импровизирани картови четци.

Търговията нараснала съответно, създавайки легиони от имитатори, между които и базирания във Великобритания DarkMarket, чийто възход и падение формира ядрото на история на Глени за измамите в мрежата.

Глени е убеден, че руското правителство толерира и дори насърчава хакерите, докато те държат пръстите си далеч от руските портфейли и се прицелват във враговете на държавата, когато бъде поискано от тях.

Според автора развитието в онлайн престъпленията винаги произлиза от хакерите - самотни младежи, в голямата си част, с техните собствени странни мотиви и мачизъм. Уязвимите места, които откриват обаче се използват от тежките играчи от доста по-стара закваска - организирани престъпници, хора от спецслужбите на комунистическите режими и създания от сивите междинни зони.

В предговора Миша Глени пише: "В неумолимия си стремеж към удобство и икономически растеж за твърде кратко време човечеството разви опасна зависимост от мрежовите системи - за по-малко от две десетилетия огромни части от т. нар. критична национална инфраструктура (critical national infrastructure, CNI на езика на гийковете) в повечето страни вече е под контрола на все по-всеобхватни компютърни системи.

Компютрите направляват голяма част от нашия живот тъй като регулират нашите комуникации, нашите возила, нашето взаимодействие с търговията и държавата, нашата работа, нашата почивка, изобщо всичко наше.

По време на един от няколкото процеси за киберпрестъпления, на които присъствах в последните години, Британската кралска прокуратура поиска да бъде наложена на един хакер т. нар. заповед за предотвратяване на евентуално престъпление, която да влезе в сила при излизането му от затвора.

С тази заповед щеше да му бъде забранено да влиза в интернет, освен по един час седмично, и то под надзора на полицейски служител. Но адвокатът на обвиняемия се противопостави със следния аргумент: "За времето, докато клиентът ми излежава присъдата си, едва ли ще има каквато и да било човешка дейност, която няма някак си да бъде обвързана с интернет. Как тогава той ще може да води нормален живот при подобни обстоятелства ?".

И наистина, как би могъл?", пита се и авторът Миша Глени.

През 2008 г. на български език излезе неговият световен бестселър "Макмафия. Престъпност без граници".

В нея авторът изследва глобалните престъпни мрежи, проследявайки ръста на организираната престъпност, като тръгва от процъфтяващата секс търговия в бързо променящата се посткомунистическа България и възхода на империята "Мултигруп" на Илия Павлов до гангстерските операции в Бомбай, прането на пари в Израел, канадската търговия с марихуана, нигерийските инвестиционни измами, бразилските киберпрестъпления.
 
Общи условия