(c)2011

Западноевропейска литература, част 7

   Книги ► Художествена литература ► Български автори ► Други ► 
Западноевропейска литература, част 7
Aвтор: Симеон Хаджикосев
Издателство: Сиела
Година: 2011
ISBN: 9789542810179
Корица: мека
Страници: 474
Цена: 25.00 лв.  20.00 лв. (Отстъпка -20%)

Добави в количка
 
Седмата част от ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКА ЛИТЕРАТУРА, обозначена с подзаглавието Другите големи реалисти от XIX век, предлага очерци за най-значителните немскоезични писатели от онази епоха от Австрия, Германия и Швейцария, но е също така набег и към редица по-малки литератури като белгийската и към едно от чудесата на европейската култура през онова столетие -скандинавските литератури.

От 1998 г. проф. СИМЕОН ХАДЖИКОСЕВ работи съвместно с издателство СИЕЛА върху уникален изследователски проект - история на (Западно) европейската литература от падането на Римската империя до началото на Първата световна война (476-1914). Използвайки интердисциплинарни подходи, видният литературовед изследва не само литературните процеси, но и редица паралитературни явления (история, култура, етнология и др.).
В последните четири тома (вече е завършен и осмият), проследяващи развоя на социалния реализъм в Европа през XIX в. и началото на XX в., Хаджикосев разширява географския обхват па понятието западнаевропейека литература, осъвременявайки смисъла и съдържанието на този вече остарял термин. Така в неговия обсег досега са попаднали (наистина само частично) литературите на четиринадесет страни членки на ЕС, а като прибавим българската гледна точка и непрестанните паралели е българската литература и култура, те стават петнадесет.
 
Общи условия