(c)2011

Търговката и поетът

   Книги ► Художествена литература ► Други ► 
Търговката и поетът
Aвтор: Иван Шамякин
Издателство: Нов свят
Година: 2005
ISBN: 9549164411
Корица: мека
Страници: 223
Цена: 5.00 лв.  4.25 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
ЛЮБОВ ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА
Тази тема не е нова - любовта по време на война. В световната литература тя е позната добре, има своите високи образци, станали класика и много от тях популяризирани чрез филмовите си версии.
Сравнително кратката повест на белоруския писател Иван Шамякин, издадена на руски през вече далечната 1977 г, се родее с тях, но в същото време нейният драматизъм е сякаш по- различен - някак по-обикновен и и твърде земен. Това е една светла история на фона на непробиваемата тъмнина на войната.
Една история за любов, около която бушуват стихиите на омразата. История за живот, над който смъртта е надвесила тъмното си крило. История за възвишен поет и недоучила търговка - две пълни противоположности, събрани от от огромния пожар на хитлеристката истерия за покоряването на света. Един кълн на надеждата, че светът не може да бъде покорен - и тогава, и днес - чрез смъртта на невинни, че той си има свои закони, по които се движи.
Народният писател Иван Шамякин е известно и любимо име за милиони читатели не само в родната си Белорусия. На широка популярност се радват романите му „Дълбокото течение" , „На добър час", „Тревожно щастие", „Сърце на длан", „Брачна нощ"...
В „Търговката и поетът" любовната интрига е вплетена с изключително майсторство с борбата на белоруските нелегални срещу хитлеристите, с тяхната действителна саможертва и всекидневен подвиг по време на Великата Отечествена война. Книгата не е документ, но можем да вярваме на нейната достоверност, така както вероятно писателят е вярвал на читателите си, когато им й я предложил. Защото със сигурност я е писал с любов не само към своите герои, но и към своите читатели. А на голямата любов няма как да не отвърнем с любов. Дори днес.

 
Общи условия