(c)2011

Искаш ли да разбереш новото, изучавай старото

   Книги ► Художествена литература ► Други ► 
Искаш ли да разбереш новото, изучавай старото
Aвтор: Монголски пословици и поговорки
Издателство: Изток Запад
Година: 2005
ISBN: 9543211388
Корица: мека
Страници: 126
Цена: 5.00 лв.  4.25 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
В очите на това момче има огън, в лицето на това момче има светлина - така в Тайната история на монголите е описан младият Чингис хан - създателят на Великата монголска империя. В това историческо съчинение, съставено през 1240 г, откриваме не само реконструкцията на монголската древност и хрониката на управлението на първия общомонголски хан, но и, по думите на Борис Владимирцов, аромата на степта.
В книгата, предложена на Вашето внимание, се опитахме да съберем и да преведем най-кратките свидетелства за вековната мъдрост на немирните деца на Великата степ, които водят началото си от родения с благоволението на Високото небе Борте Чино (Сивия Вълк) и съпругата му Гуа Марал (Красивата Сърна).
Някои от тези пословици са универсални, което служи като поредното доказателство за това, че номадските цивилизации напълно се вписват в глобалната човешка история, а други ни поразяват с необичайни формули, с които трябва да решим уж общовалидни житейски задачи.
Едно е ясно, монголците с трепет се отнасят към своето минало и затова следват съветите на своите деди, и най-вече тяхната повеля искаш ли да разбереш новото, изучавай старото!

 
Общи условия