(c)2011

За рамките на литературата

   Книги ► Научна литература ► Езикознание и литература ► 
За рамките на литературата
Aвтор: Владимир Трендафилов
Издателство: Изток Запад
Година: 2005
ISBN: 9543211396
Корица: мека
Страници: 286
Цена: 9.50 лв.  8.07 лв. (Отстъпка -15%)

Добави в количка
 
Тази книга отключва рамките на българската литература и надниква в механизмите й. Тя посочва съзнателните и несъзнателни митове, насаждани с поколения, и ги разглобява на части. Влиза в работилницата, където се коват националните литературни стойности, и излиза оттам с ксерокопие на вътрешния технологически наръчник под мишница.
Това не е книга за литературата, каквато ни се иска да бъде. Това е книга за литературата, каквато можем да се боим, че е. ако разгледаме по-внимателно фактите.
„За рамките на литературата" е третата книга, в която литературният антрополог Владимир Трендафилов изследва скритите процеси, механизми и стойности на българската книжовност. Предишните са: „Неизличимият образ в огледалото: актуалната българска рецепция на Англия, англичанина и английската мисъл през XIX и началото на XX век' (1995) и „През седмица в ли литературния аквариум" (1999). Автор е и на две стихосбирки: „Четирите фокуса' (1997) и „Смъртният танц на фокусника и други стихотворения" (1999). Превеждал е също така поезия от английски: Силвия Плат, Тед Хюз, Уилям Бътлър Йейтс, Дъглас Дън и др.
Началният въпрос обаче остава: защо българското литературно поле се възпроизвежда така интензивно във вид на класика? С основните си параметри и ценности то се образува, както знаем, през етнонационалния XIX в., преходен период, в който от империите се откъсват държави, от Църквата - църкви, а класиката се подменя с класики. ... В нашия тип случаи - когато се образува нова държава и от разпилените местни говори и налични текстове, под влиянието на актуални чужди модели, се конституират езикът и литературата й - класиката не е отбраното от традицията, а първото нещо, което се прави в сферата на националната литература. По липса на друго си обречен на класика.

 
Общи условия